Het is openbaar terrein, honden mogen hier mee en los, houd rekening met andere gebruikers.

Bedafse Bergen N51 40.167 E5 34.507
4 à 5000 jaar geleden stond hier een berkenmengbos. Toen in de vroege Middeleeuwen de mens zich hier permanent vestigde legde hij akkers aan langs de rivieren en liet hij het vee grazen in de bossen. De jonge planten werden opgegeten waardoor na verloop van tijd het bos verdween en er heide voor terug kwam.

Die heide kon de boer weer gebruiken voor het bemesten van de akkers. Hij ging heideplaggen steken en samen met de mest van het vee kreeg hij een vruchtbare akker. Het afsteken van de hei had echter tot gevolg, dat de zandgrond kaal werd en het zand kon gaan stuiven. Om zich daartegen te beschermen ging men eikenhoutwallen om de akkers aanleggen.

De Bedafse Bergen zijn restanten van deze zandverstuivingen, met aan de westkant het kale opgewaaide zand en aan de oostkant beboste beplanting.

Er ligt ook nog een stukje originele heide, met – zoals men mij vertelde – het oorspronkelijke karrenspoor van Uden naar Den Bosch.

GPSwalking.nl

Na deze verrassing in de natuur pauzeren we even. Heerlijk om bij te komen. N51 40.035 E5 34.596. Daarna vervolgen we langs de zandheuvels. Leonoor onder langs, zelfs aan het einde hoeft ze niet te klimmen. Maar ik kan het niet laten en struin naar boven. Daar over de smalle slingerende paadjes, net zo kronkelig is de boomwortels, heb ik het mooiste uitzicht van deze wandeling. Verbazingwekkend.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedaf

https://www.depier.nl/          de camping

http://www.mastworp.nl/      Outdoor activiteiten om de hoek

https://www.hullie.nl/            Speelboederij tegenover